Verhuizen naar het buitenland

Gaat u verhuizen naar het buitenland? Internationaal verhuizen is erg spannend. Voordat u vertrekt is het noodzakelijk dat u een aantal dingen regelt. U vindt hier een checklist voorzien van zaken waarmee u rekening moet houden voordat u emigreert. Er komt onder andere informatie voorbij over hoe het zit met schulden indien u gaat emigreren. Na het volgen van de checklist verloopt het internationaal verhuizen vast en zeker een stuk minder stressvol. Gedurende internationaal verhuizen is het inhuren van een verhuisservice erg handig. Wij zijn een netwerk van menig verhuisservice. Na het invullen van het contactformulier ontvangt u meerdere offertes. U vergelijkt deze en kiest vervolgens zelf het verhuisbedrijf wat u komt helpen.

verhuizen naar het buitenland

Werken of studeren in het buitenland?

Wanneer u in het buitenland wilt werken of studeren dan moet u internationaal verhuizen. Wonen in het buitenland is erg wennen. Er zijn een hoop dingen waar u rekening mee dient te houden. Ingeval u wilt studeren kunt u bijvoorbeeld controleren of u recht hebt op een beurs. Wanneer u ergens gaat wonen en studeren, dan is werken met bepaalde visums namelijk verboden. Studeren is daarnaast tijdelijk. U kunt ook als expat moeten verhuizen in verband met uw huidige baan. Dan verblijft u Verhuist u naar het buitenland om te wonen en werken? In dat geval moet u weer met andere dingen rekening houden. In onderstaande checklist staan een aantal belangrijke punten.

Informatie inwinnen bij de ambassade

internationaal verhuizenAlvorens het emigreren is het aanvragen van informatie bij het consulaat of de ambassade van het land waar u wenst te wonen, werken of studeren erg verstandig. Hierdoor wordt inzichtelijk wat u nog moet regelen. Internationaal verhuizen binnen Europa? Op websites van de Europese Unie vindt u veel informatie over mogelijkheden, uw plichten en rechten.

DigiD

Op de checklist: DigiD aanvragen voordat u vertrekt. Dankzij uw persoonlijke DigiD identificeert u zichzelf namelijk op elke website van de Nederlandse overheid. Daarnaast regelt u online zaken van onder andere de Belastingdienst met uw DigiD. Het aanvragen is alleen mogelijk indien u bij een Nederlandse gemeente staat ingeschreven. Doe dit dus op tijd.

Melden bij de gemeente

Wanneer u langer dan 8 maanden in het buitenland zult wonen, werken of studeren, dan is het noodzakelijk dat u dit bij uw gemeente meldt. Het melden bij de gemeente kan vanaf 5 dagen voordat u vertrekt. U geeft uw nieuwe woonplek door, evenals een adres waarop u bereikbaar bent. Een aantal instanties zoals uw pensioenfonds en Sociale Verzekeringsbank krijgen vervolgens automatisch bericht van uw verhuizing.

Paspoort

Verhuist u naar het buitenland? U blijft in principe Nederlander. U moet uw paspoort gewoon vernieuwen wanneer deze verlopen is. U bent pas geen Nederlander meer, op het moment dat u officieel afstand doet en ook een andere nationaliteit bezit. Daarnaast bent u geen Nederlander meer indien u minstens tien jaar een dubbele nationaliteit heeft en buiten Europa woont.

Bankrekening

Open een nieuwe bankrekening in uw nieuwe woonplaats. Houd zolang uw oude bankrekening aan en laat deze zo nodig doorlopen. Maak geld over naar uw lopende bankrekening zodat u overal toegang hebt tot uw geld. In sommige gevallen is het vereist dat u bij uw bank aangeeft dat u in een bepaald land geld wilt opnemen. Zet automatische afschrijvingen stop.

Diploma

Een diploma welke geldig is in uw thuisland, is in sommige gevallen ongeldig in het land waarnaar u gaat emigreren. Regel een diplomabeschrijving van de Nuffic. Deze geeft uitleg over het diploma en de Nederlandse opleiding. Dit kan vereist zijn bij overheidsinstanties, een onderwijsinstituut of uw toekomstige werkgever.

Verzekeringen & pensioen

Gaat u internationaal verhuizen? U hoeft niet meer verplicht premie te betalen voor volksverzekeringen. U mag in dat geval echter ook geen gebruik maken van de volksverzekeringen. Hebt u na het emigreren nog Nederlandse inkomsten? U blijft in sommige gevallen verplicht verzekerd. Als u internationaal gaat verhuizen in Europa, of naar een land dat een verdrag heeft gesloten met Nederland, behoudt u opgebouwde WW-rechten. Buiten de EU moet u zelf een arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid regeling treffen. Wanneer u in het buitenland blijft wonen en uw baan in Nederland opzegt vervalt uw pensioenopbouw. Of het meenemen van uw pensioen mogelijk is verschilt per land.

Zorgverzekering

Na het emigreren vervalt uw Nederlandse zorgverzekering automatisch. In het land van bestemming sluit u dus een nieuwe zorgverzekering af. In sommige landen bent u direct verzekerd als inwoner. Indien u tijdelijk internationaal gaat verhuizen zijn een aantal zaken belangrijk aangaande de zorgverzekering. Woont u korter dan een jaar in het buitenland? U blijft verzekerd via uw Nederlandse zorgverzekering. Deze vervalt echter op het moment dat u voor een baas in het buitenland werkt. Daarnaast vervalt de zorgverzekering ingeval u in een land woont dat niet lid is van de EU of wat geen verdrag heeft met Nederland.

internationaal verhuisbedrijf inschakelen

Woning en auto

Houdt u uw huis in Nederland nadat u naar het buitenland wilt verhuizen? Uw huis is geen hoofdverblijf meer en wordt daarom belast als tweede woning in box 3, in plaats van box 1. Het aftrekken van hypotheekrente is niet meer mogelijk en u betaalt vermogensrendementsheffing. Indien u na verkoop van uw auto een vrijwaringsbewijs overhandigt is het betalen van motorrijtuigenbelasting niet langer verplicht. Het meenemen van uw auto tijdens het emigreren is eventueel denkbaar. Hier is soms echter een hoop papierwerk voor nodig. Controleer bovendien altijd of uw autoverzekering geldig is in het land van bestemming.

Emigreren met kinderen

Gaan er kinderen mee tijdens het emigreren? Schrijf ze uit op de oude school en op tijd in op hun nieuwe school. Laat een verklaring van de school opstellen over de resultaten van de kinderen. Zeg eventuele lidmaatschappen van muziek en sport op. Wanneer u in het buitenland gaat werken en verzekerd blijft in Nederland, is het ontvangen van kinderbijslag soms een optie. Dit is bijvoorbeeld zo als u voor een Nederlands bedrijf tijdelijk in het buitenland gaat wonen. Is dit niet het geval, controleer in dat geval of u kinderbijslag of een equivalent aan kunt vragen in uw nieuwe woonplaats.

internationale verhuizing

Hulp van verhuisbedrijf

Internationaal verhuizen zorgt voor een hoop stress. Het is belangrijk dat het verhuizen zo vlekkeloos mogelijk gebeurt. U wilt tijdens het verhuizen natuurlijk zo snel mogelijk al uw spullen ontvangen zodat u zich gauw thuis voelt. Het is erg fijn als u het verhuizen uit handen kunt geven aan een ervaren verhuisservice. Een ander voordeel van een verhuisservice is dat u (tijdelijk) spullen kunt laten opslaan. De kosten van een verhuisservice hangen af van meerdere factoren. De afstand en hoeveelheid spullen zijn bijvoorbeeld van invloed op de kosten van een verhuisbedrijf. Wenst u aanvullende prijsinformatie? U kunt via het contactformulier het beste offertes aanvragen.

internationaal verhuisbedrijf

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Zet u binnenkort de stap om internationaal te verhuizen? In bovenstaande checklist hebt u gelezen waar u rekening mee dient te houden zoals het inlichten van de gemeente. De checklist zal u op weg helpen. Emigreren is echter een hele gebeurtenis, het is fijn ingeval een ervaren verhuisbedrijf u hierbij helpt. Via ons bespaart u op de kosten van een verhuisbedrijf door het vergelijken van offertes. Menig verhuisservice is aangesloten bij ons netwerk. Na het invullen van het contactformulier ontvangt u gratis en helemaal vrijblijvend een aantal offertes. De offertes vergelijkt u op voorwaarden, aanbod en prijzen. U kiest vervolgens zelf het verhuisbedrijf dat u helpt tijdens het verhuizen.