Verhuizen naar het buitenland

Heeft u plannen om naar het buitenland te verhuizen? Dan komen er behoorlijk wat zaken bij kijken die geregeld moeten worden. Internationaal verhuizen zorgt vaak voor behoorlijke stress, denk aan documenten bij de gemeente die ingevuld moeten worden, het regelen van een zorgverzekering en een buitenlands paspoort. Bekijk de checklist op deze pagina om zorgeloos te emigreren naar het buitenland. U vindt bovendien een aantal populaire bestemmingen om te wonen, studeren en werken. Schakel een verhuisbedrijf in die de verhuizing uit handen neemt. Wilt u meer informatie over internationaal verhuizen? Vraag dan gratis prijsopgaven aan via het offerteformulier. Vergelijk offertes en bespaar op de kosten.

verhuizen naar het buitenland

Werken of studeren in het buitenland?

Wanneer u in het buitenland wilt werken of studeren dan moet u internationaal verhuizen. Wonen in het buitenland is erg wennen. Er zijn een hoop dingen waar u rekening mee dient te houden. Gaat u studeren? Dan is het handig te controleren of u recht heeft op een beurs. U moet bovendien rekening houden met bepaalde visums. Het is ook mogelijk dat u als expat moet verhuizen in verband met uw huidige baan. Verhuist u naar het buitenland om te wonen en werken? In dat geval moet u weer met andere dingen rekening houden.

Checklist emigreren naar het buitenland

Wanneer u besluit om naar het buitenland te emigreren, zijn er ontzettend veel dingen waar u op moet letten en waar u rekening mee moet houden. Onder andere het aanvragen van een DigiD, een nieuwe bankrekening open en een zorgverzekering openen. We hebben hieronder daarom een duidelijke checklist opgesteld, zodat u niet in de stress komt en goed voorbereid naar het buitenland verhuisd.

checklist verhuizing

1. Informatie inwinnen bij de ambassade

Alvorens het emigreren is het aanvragen van informatie bij het consulaat of de ambassade van het land waar u wenst te wonen, werken of studeren erg verstandig. Hierdoor wordt inzichtelijk wat u nog moet regelen. Internationaal verhuizen binnen Europa? Op de website over de Europese Unie vindt u veel informatie over mogelijkheden, uw plichten en rechten. Meer weten over de douane? Ga naar de website van de belastingdienst voor meer informatie.

2. DigiD

Op de checklist: DigiD aanvragen voordat u vertrekt. Dankzij uw persoonlijke DigiD identificeert u zichzelf namelijk op elke website van de Nederlandse overheid. Daarnaast regelt u online zaken van onder andere de Belastingdienst met uw DigiD. Het aanvragen is alleen mogelijk indien u bij een Nederlandse gemeente staat ingeschreven. Doe dit dus op tijd. Ga naar digid.nl om een DigiD aan te vragen.

3. Melden bij de gemeente

Wanneer u langer dan 8 maanden in het buitenland zult wonen, werken of studeren, dan is het noodzakelijk dat u dit bij uw gemeente meldt. Het melden bij de gemeente kan vanaf 5 dagen voordat u vertrekt. U geeft uw nieuwe woonplek door, evenals een adres waarop u bereikbaar bent. Een aantal instanties zoals uw pensioenfonds en Sociale Verzekeringsbank krijgen vervolgens automatisch bericht van uw verhuizing.

4. Paspoort

Verhuist u naar het buitenland? U blijft in principe Nederlander en moet uw paspoort gewoon vernieuwen wanneer deze verlopen is. Als u officieel afstand doet én de andere nationaliteit bezit bent u geen Nederlander meer. Daarnaast bent u geen Nederlander meer indien u minstens tien jaar een dubbele nationaliteit heeft en buiten Europa woont.

internationale verhuizing

5. Bankrekening

Open een nieuwe bankrekening in uw nieuwe woonplaats. Houd zolang uw oude bankrekening aan en laat deze zo nodig doorlopen. Maak geld over naar uw lopende bankrekening zodat u overal toegang hebt tot uw geld. In sommige gevallen is het vereist dat u bij uw bank aangeeft dat u in een bepaald land geld wilt opnemen. Zet automatische afschrijvingen stop.

paspoort

6. Diploma

Een diploma welke geldig is in uw thuisland, is in sommige gevallen ongeldig in het land waarnaar u gaat emigreren. Regel een diplomabeschrijving van de Nuffic. Deze geeft uitleg over het diploma en de Nederlandse opleiding. Dit kan vereist zijn bij overheidsinstanties, een onderwijsinstituut of uw toekomstige werkgever.

7. Verzekeringen & pensioen

Gaat u internationaal verhuizen? U hoeft niet meer verplicht premie te betalen voor volksverzekeringen, maar dan mag u er ook geen gebruik meer van maken. Hebt u na het emigreren nog Nederlandse inkomsten? Dan blijft u in sommige gevallen verplicht verzekerd. Als u internationaal gaat verhuizen in Europa, of naar een land dat een verdrag heeft gesloten met Nederland, behoudt u opgebouwde WW-rechten. Buiten de EU moet u zelf een arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid regeling treffen. Wanneer u in het buitenland blijft wonen en uw baan in Nederland opzegt vervalt uw pensioenopbouw. Of het meenemen van uw pensioen mogelijk is verschilt per land.

8. Zorgverzekering

Na het emigreren vervalt uw Nederlandse zorgverzekering automatisch. In het land van bestemming sluit u dus een nieuwe zorgverzekering af. U bent in bepaalde landen direct verzekerd als inwoner. Indien u tijdelijk internationaal gaat verhuizen zijn een aantal zaken belangrijk aangaande de zorgverzekering. Woont u korter dan een jaar in het buitenland? U blijft verzekerd via uw Nederlandse zorgverzekering. Deze vervalt echter op het moment dat u voor een baas in het buitenland werkt. Daarnaast vervalt de zorgverzekering ingeval u in een land woont dat niet lid is van de EU of wat geen verdrag heeft met Nederland.

9. Woning en auto

Houdt u uw huis in Nederland nadat u naar het buitenland wilt verhuizen? Uw huis is geen hoofdverblijf meer en wordt daarom belast als tweede woning in box 3, in plaats van box 1. Het aftrekken van hypotheekrente is niet meer mogelijk en u betaalt vermogensrendementsheffing. Indien u na verkoop van uw auto een vrijwaringsbewijs overhandigt is het betalen van motorrijtuigenbelasting niet langer verplicht. Het meenemen van uw auto tijdens het emigreren is eventueel denkbaar. Hier is soms echter een hoop papierwerk voor nodig. Controleer bovendien altijd of uw autoverzekering geldig is in het land van bestemming.

10. Emigreren met kinderen

Gaan er kinderen mee tijdens het emigreren? Schrijf ze uit op de oude school en op tijd in op hun nieuwe school. Laat een verklaring van de school opstellen over de resultaten van de kinderen. Zeg eventuele lidmaatschappen van muziek en sport op. Wanneer u in het buitenland gaat werken en verzekerd blijft in Nederland, is het ontvangen van kinderbijslag soms een optie. Dit is bijvoorbeeld zo als u voor een Nederlands bedrijf tijdelijk in het buitenland gaat wonen. Is dit niet het geval, controleer in dat geval of u kinderbijslag of een equivalent aan kunt vragen in uw nieuwe woonplaats.

Wilt u besparen op een verhuizing naar het buitenland?

Vraag dan geheel vrijblijvend offertes aan. Vergelijk onderling en bespaar!

Gratis offertes aanvragen

Verhuizing naar het buitenland; populaire landen

Overweegt u om naar het buitenland te verhuizen? Er zijn diverse landen die hoog op populariteit scoren. Vanuit Nederland is het bijvoorbeeld aantrekkelijk om te verblijven en te werken in België of Duitsland, maar ook Frankrijk en Engeland zijn populaire verhuislanden binnen Europa. Buiten Europa zijn Amerika en Australië erg populair.

België

Wanneer u naar België gaat verhuizen, brengt dit een aantal interessante voordelen met zich mee. Zo zijn de huizen en grondprijzen een stuk goedkoper dan in Nederland. Daarnaast liggen de vaste lasten, zoals gas, water en elektra lager en heeft u meer vrijheid en minder vergunningen nodig. Schakel een internationaal verhuisbedrijf in voor het internationaal verhuizen naar België.

Duitsland

Naast België is ook Duitsland een populaire bestemming om naartoe te emigreren. In Duitsland liggen de huizenprijzen, voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw, een stuk lager en is er meer beschikbare grond om een eigen huis op te bouwen. Bovendien geldt er een lager btw-tarief, is de gezondheidszorg goed geregeld en zijn er korte wachtlijsten in de zorg. Niet gek dus dat Nederlanders naar Duitsland verhuizen.

frankrijk

Frankrijk

Frankrijk ligt een stukje verder dan de buurlanden, maar is tevens aantrekkelijk om naartoe te verhuizen. Verhuizen naar Frankrijk geeft u een warmer klimaat en de cultuur is fijn. U heeft geen speciale papieren nodig om te wonen en werken in Frankrijk. Daarbij komt dat de vastgoedmarkt in Frankrijk aantrekkelijk is door de lage rente.

engeland

Engeland

Gaat u emigreren naar Engeland in verband met werk? Er zijn diverse voordelen, niet alleen leert u beter de taal, maar er zijn ook uitstekende scholen en universiteiten in Engeland. Afhankelijk van waar u terechtkomt, liggen de huizenprijzen behoorlijk laag. De Engelse economie is gezond en sterk en de omgang met mensen in Engeland is beleefder. Genoeg redenen dus om te emigreren naar Engeland.

Australië

Australië ligt, letterlijk, aan de andere kant van de wereld. Toch kiezen behoorlijk wat Nederlanders ervoor om naar Australië te emigreren. Waarom? Voor een betere kwaliteit van leven, een aantrekkelijk klimaat en economische perspectieven. Bovendien zijn Australiërs sociaal en gemakkelijk in de omgang en heerst er veel rust en ruimte in de natuur.

Amerika

Ook is Amerika een populair land om naartoe te verhuizen. Onder andere de vriendelijke en joviale mensen, maar ook de sportcultuur en de variatie aan natuur en klimaat trekken veel mensen. Andere voordelen die men fijn vindt aan Amerika, zijn de ruimte, lange schoolvakanties voor kinderen en de Amerikaanse mentaliteit. Emigreren naar Amerika? Schakel een verhuisservice in die u helpt bij het internationaal verhuizen.

Canada

Canada is van oudsher een land waar veel Nederlanders naartoe verhuizen. Het rustige leven en de mooie natuur zijn erg aantrekkelijk. Wanneer u gaat verhuizen naar Canada moet u met een aantal dingen rekening houden. Zo mag u niet alles invoeren en meenemen en gelden er strenge regels voor het aanvragen en ontvangen van een visum. Een internationaal verhuisbedrijf geeft u graag deskundig advies en weet bovendien alles over de invoerregels. De meeste mensen kiezen ervoor om hun inboedel te laten verschepen naar Canada.

Zweden

Wanneer u gaat verhuizen naar Zweden moet u veel regelen. Denk aan vervoer voor uw meubels en andere inboedel en een woonruimte. Wist u dat u geen visum of verblijfsvergunning nodig hebt in Zweden? Dat komt omdat het land bij de Europese Unie hoort. Op de pagina over verhuizen naar Zweden leest u hier meer over. Ook staat er een handig stappenplan en andere tips voor het verhuizen en emigreren naar Zweden.

internationale verhuisservice

Hulp van verhuisbedrijf

Internationaal verhuizen zorgt voor een hoop stress. Het is belangrijk dat het verhuizen zo vlekkeloos mogelijk gebeurt. U wilt tijdens het verhuizen natuurlijk zo snel mogelijk al uw spullen ontvangen zodat u zich gauw thuis voelt. Het is erg fijn als u het verhuizen uit handen kunt geven aan een ervaren verhuisservice.

Een ander voordeel van een verhuisservice is dat u (tijdelijk) spullen kunt laten opslaan. De kosten van een verhuisservice hangen af van meerdere factoren, onder andere de afstand en hoeveelheid spullen zijn bijvoorbeeld van invloed. Wenst u aanvullende prijsinformatie? U kunt via het contactformulier het beste offertes aanvragen.

internationaal verhuisbedrijf

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Gaat u binnenkort de stap zetten om internationaal te verhuizen in Europa of buiten Europa? Dan wilt u natuurlijk niet verhuizen met schulden. Pak de bovenstaande checklist erbij, zodat u geen belangrijke stappen overslaat en goed voorbereid gaat emigreren.

Wilt u meer advies over de mogelijkheden en bent u benieuwd naar de kosten van verhuizen naar het buitenland?

Vraag dan eenvoudig kosteloze en vrijblijvende offertes aan via het offerteformulier. U ontvangt dan van maximaal 5 internationale verhuisbedrijven een offerte op maat. Wanneer u de prijsopgaven onderling vergelijkt bespaart u op de kosten!