Verhuizen naar Zweden

Bent u van plan om te verhuizen naar Zweden? Wist u dat u voor het emigreren geen verblijfsvergunning nodig heeft? Zweden is namelijk onderdeel van de Europese Unie. Het enige wat u moet doen, is een Zweeds persoonsnummer aanvragen. U leest op deze pagina meer over de voorwaarden voor het aanvragen van een persoonlijk nummer.

Hieronder leest u ook meer over het inschakelen van een verhuisbedrijf voor uw verhuizing, wat u moet regelen en we geven u een handig stappenplan en inpaktips. Bespaar op de kosten door uw gratis offerteaanvraag nu te starten! U ontvangt dan meerdere offertes. Vergelijk en bespaar op de prijs!

Start nu uw gratis offerteaanvraag!

verhuizen naar zweden

Waarom verhuizen van Nederland naar Zweden?

Zweden is zeer populair onder de Nederlanders om naartoe te verhuizen. De bevolkingsdichtheid is een stuk lager, waardoor u, buiten de steden, veel meer ruimte en rust heeft. Daarnaast heeft Zweden een hele mooie natuur. Deze bestaat uit uitgestrekte bossen, heuvels en veel water. Ook is er in Zweden veel werkgelegenheid, ook voor immigranten. Dat komt omdat de bevolkingsgroei daalt, waardoor er weinig werkloosheid is.

De huizenprijzen in Zweden liggen een stuk lager dan in Nederland, vooral op het platteland. In de steden is er meer concurrentie, hierdoor liggen de huizenprijzen hoger. Een ander voordeel van emigreren is dat u geen vergunning nodig heeft voor een permanent verblijf.

verhuizers zweden

Wat doet een internationaal verhuisbedrijf voor mij?

Een internationale verhuisfirma neemt veel werk uit handen. Bovendien hebben ze veel ervaringen met buitenlandse verhuizingen en weten de verhuizers precies wat ze moeten regelen. Maak gebruik van de verhuisservice en het verhuizen wordt een stuk gemakkelijk. Maak bijvoorbeeld gebruik van de inpakservice of de montageservice. De verhuizers pakken dan uw spullen in en demonteren en monteren uw meubels.

Het is verstandig om ruim voor de verhuizing een verhuisbedrijf in te schakelen. Maak daarnaast een checklist (of stappenplan) met alle zaken die u moet regelen. Door op tijd te beginnen, heeft u tijd om alles af te ronden.

emigreren zweden

Kosten voor emigreren naar Zweden

De verhuiskosten voor emigreren en verhuizen naar Zweden zijn afhankelijk van een aantal factoren. Zo worden de kosten voor de verhuizing beïnvloedt door de hoeveelheid spullen die u wilt meenemen en het meubeltransport. Transport via een container op een vrachtschip is vaak duurder dan het huren van een verhuiswagen.

Ook de verhuisdiensten zijn van invloed op de uiteindelijke kosten. Door gebruik te maken van een verhuisservice betaalt u vaak meer voor uw verhuizing, maar heeft u ook meer gemak en houdt u zelf meer tijd over.

Vraag gratis offertes aan voor de exacte kosten.

Gaat u verhuizen naar Zweden? Schakel een verhuizer in!

Bespaar op de verhuiskosten en vergelijk gratis offertes met scherpe prijzen.

Gratis offertes!

Emigreren naar Zweden: een stappenplan

Wanneer u gaat emigreren moet u een aantal zaken regelen. Zo moet u solliciteren naar een baan of een ondernemingsplan opzetten, een huis zoeken en is het handig om alvast Zweeds te leren. Voor veel banen is het namelijk noodzakelijk dat u de taal spreekt.

Uiteraard moet u ook nog een aantal praktische zaken regelen voor uw verhuizing. Denk aan het inschakelen van een internationaal verhuisfirma, het inpakken van uw inboedel en het opzeggen van veel diensten zoals internet, elektriciteit en tijdschriftabonnementen. Het is handig om een checklist of stappenplan op te stellen voor de verhuizing.

Handig stappenplan:

  • Begin met het leren van de Zweedse taal.
  • Bedenk naar welk gebied u wilt emigreren.
  • Zoek naar een huis en schakel een makelaar in.
  • Zoek uit wat u allemaal moet regelen.
  • Vraag een verblijfsvergunning en persoonsnummer aan.
  • Sluit een ziektekostenverzekering en andere verzekeringen aan.

Wat moet ik regelen voor een verhuizing naar Zweden?

Het is handig om voor het emigreren uit te zoeken wat u moet regelen. Denk hierbij aan zaken voor het emigreren, maar ook voor het verhuizen. U heeft bijvoorbeeld geen vergunning voor een verhuizing en verblijf nodig, maar wel een inkomstenbron voor een persoonsnummer. Ook moet u uitzoeken hoe u zich kunt verzekeren tegen ziektekosten. Hieronder leest u meer over een aantal zaken die u moet regelen.

Verblijfsrecht

Omdat Zweden bij de Europese Unie hoort, is het verhuizen en emigreren een stukje gemakkelijker. U hoeft namelijk geen permanente verblijfsvergunning aan te vragen na uw verhuizing. Elke Europese onderdaan die aan een aantal voorwaarden voldoen, hebben namelijk automatisch verblijfsrecht. V

oor verblijfsrecht gelden er dus wel een aantal voorwaarden, u hebt bijvoorbeeld een Zweeds persoonsnummer en een inkomstenbron nodig.

Niet EU-inwoners moeten wel altijd verblijfsvergunningen aanvragen en hebben dus geen recht op verblijfsrecht. Een vergunning voor verblijf vraagt u dan aan bij de Zweedse immigratiedienst.

Verblijfsvergunning en persoonsnummer aanvragen

Als EU-onderdaan heeft u geen vergunning nodig voor permanent verblijf in Zweden. Ook is een werkvergunning niet verplicht. Wel moet u een persoonsnummer aanvragen. Een persoonlijk nummer heeft u bijvoorbeeld nodig voor het afsluiten van verzekeringen, maar ook voor het openen van een bankrekening.

Een persoonsvergunning vraagt u aan bij de Skatteverket. De Skatteverket is de Zweedse belastingdienst. U moet zich aanmelden bij een regionaal belastingkantoor en hier een aantal documenten overhandigen die aantonen dat u kunt voorzien in uw eigen levensonderhoud. Laat bijvoorbeeld zien dat u inkosten heeft uit loondienst of eigen bedrijf. Gaat u verhuizen terwijl u met pensioen bent? Dan moet u hiervan bewijs meenemen. Neem ook een huur- of koopcontract mee, een arbeidsovereenkomst en een geldig identiteitsbewijs.

Inkomstenbron opgeven

Voordat u een persoonsnummer krijgt na uw verhuizing, moet u aantonen dat u een inkomen heeft. Denk hierbij aan een inkomstenbron uit loondienst of inkomsten uit een eigen bedrijf. U mag namelijk niet zomaar gebruik maken van de sociale zekerheid in het land.

U mag altijd drie maanden lang verblijven in Zweden. Gebruik deze tijd bijvoorbeeld voor het zoeken naar een baan en om alle papieren in orde te maken. Na deze drie maanden moet u formeel terug naar Nederland, wanneer u geen inkomsten heeft of wanneer u niet genoeg eigen vermogen heeft om in uw levensonderhoud te voorzien.

Gezondheidszorg en ziektekostenverzekering

De gezondheidszorg in Zweden is zeer goed en vergelijkbaar met Nederland. Het wordt echter wel heel anders geregeld. U moet u verzekeren voor ziektekosten via de Försäkringskassan. De Försäkringskassan is een kantoor voor sociale zekerheid en deze regelt niet alleen de ziektekostenverzekeringen, maar ook de betaling van de kinderbijslag en andere sociale zekerheden.

U wordt automatisch verzekerd via de Försäkringskassan als u gaat emigreren en werken in Zweden. Wel is het mogelijk om u extra te verzekeren via een particuliere verzekering. Ook in Zweden kent men een eigen risico. Zodra u uw persoonsnummer heeft gekregen, kunt u zich aanmelden bij de Försäkringskassan.

Genieten van rust en natuur? Verhuis naar Zweden!

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de verhuiskosten.

Gratis offertes!

Wonen en werken in Zweden

Wanneer u gaat wonen in Zweden heeft u drie opties voor een woning, namelijk een huis kopen of huren of gebruik maken van Woonrecht. Op de werkvloer moet u er rekening mee houden dat de Zweedse werkcultuur heel anders is dan de Nederlandse. Over deze zaken leest u hieronder meer.

Een huis kopen, huren of kiezen voor Woonrecht?

Het is verstandig om bij emigreren een lokale makelaar in te schakelen voor het huren of kopen van een woning. De huizenprijzen op het platteland liggen een stuk lager dan in de steden. Bij de koop van een huis is het niet mogelijk om een optie te nemen en u moet altijd de woning bouwkundig laten inspecteren. De koop is daarnaast pas rond wanneer u een aanbetaling heeft gedaan van 10% van de koopsom.

Een andere manier om een woning te vinden is om gebruik te maken van woonrecht, dit wordt bostadsrätt genoemd. Bostadsrätt houdt in dat u het recht om in een woning te wonen koopt van de vorige bewoner of aan een woonrechtvereniging (bostadsrättföreningen). Het lijkt dus wel een beetje op huren.

Werken in Zweden

De Zweedse en Nederlandse werkcultuur lijken niet veel op elkaar. Nederlanders zijn over het algemeen directer in de omgang en werken sneller. Zweden doen het iets rustiger aan en men vergadert veel over zaken. Beslissingen worden niet snel genomen. Hierdoor is er minder stress op de werkvloer, maar het werken gaat ook een stuk langzamer.

Binnen een aantal beroepen is veel vraag in Zweden. Voornamelijk in de gezondheidszorg, onderwijs en de IT is er veel werkgelegenheid en weinig concurrentie. Voor het werken in Zweden is het bijna altijd noodzakelijk dat u Zweeds kunt spreken. Een andere optie is om een eigen bedrijf te beginnen.

Auto wel of niet meeverhuizen?

Hebt u een auto en wilt u deze misschien meenemen bij uw verhuizing? Een nadeel van het invoeren van een auto is dat u veel moet regelen en auto’s die jonger zijn dan zes maanden mag u niet invoeren. Ook moet u invoerkosten betalen om de auto te laten keuren. Over het algemeen zijn auto’s in Zweden veel goedkoper dan in Nederland, dus soms is een nieuwe auto voordeliger. Op transportstyrelsen.se leest u hier meer over.

Wanneer u uw auto wilt meenemen naar Zweden, moet u het eerst uitschrijven in Nederland. U moet hiervoor naar een RDW-keuringsstation. De uitvoerverklaring hebt u namelijk nodig bij het verhuizen van uw auto. Ook krijgt u een uitvoerkenteken, waarmee u nog twee weken op de openbare weg mag rijden. In Zweden moet u vervolgens de auto aanmelden en laten keuren bij de Bilproviningen.

auto verhuizen zweden

Hulp van een internationaal verhuisbedrijf

Maak gebruik van de verhuisdiensten van een internationaal verhuisbedrijf! De verhuisfirma neemt veel werk uit handen voor het verhuizen. Schakel bijvoorbeeld verhuizers in voor het inpakken van uw spullen. Dit bespaart u veel tijd die u kunt besteden aan andere zaken. Hieronder leest u meer over de verhuisservices van een verhuisbedrijf.

Demontage- en montageservice

Een zeer populaire verhuisservice is de montageservice. De verhuizers demonteren tijdens et verhuizen uw meubels in uw oude woning vakkundig en snel. Daarna monteren ze de meubels weer in uw nieuwe woning na het verhuizen. Bovendien zetten ze meubels direct op de juiste plaats. De montageservice is niet alleen handig voor de bestaande meubelstukken, maar ook voor nieuwe meubels.

Inpakken van uw inboedel

Een andere populaire verhuisservice is de inpakservice. De verhuizers pakken dan uw spullen in. Alle kleine spullen worden ingepakt in verhuisdozen. Voor kwetsbare spullen gebruiken de verhuizers speciaal inpakmateriaal om ze te beschermen. De verhuizers labelen daarnaast alle dozen, zodat u precies weet wat er in elke verhuisdoos zit. Handig voor na het verhuizen!


Het afsluiten van een verhuisverzekering

Het is verstandig om een verhuisverzekering af te sluiten voor de verhuizing. U bent dan tijdens het verhuizen goed verzekerd tegen schade. Wanneer u kiest voor een erkende verhuizer voor de verhuizing bent u automatisch al basisverzekerd, maar bij een buitenlandse verzekering heeft u een uitgebreide verzekering nodig. Verzeker uw spullen met een inboedelverzekering. Uw spullen zijn dan niet alleen verzekerd tijdens het inpakken, maar ook tijdens het transport.

Opslag van goederen

Soms heeft u nog even goederenopslag nodig bij een verhuizing. Bijvoorbeeld wanneer u uw oude woning al verkocht heeft, maar nog niet in uw nieuwe woning kunt. Of wanneer u niet alles wilt verhuizen naar Zweden. In dat geval is het bij de meeste verhuisfirma’s mogelijk om meubelopslag te huren. Uw spullen zijn dan veilig en droog opgeborgen.

Advies & hulp bij douaneformaliteiten

Een internationaal verhuisbedrijf heeft veel ervaring met verhuizen naar het buitenland. De medewerkers geven u graag deskundig advies over de zaken die u moet regelen en de douaneformaliteiten. Denk hierbij aan advies wat u wel en niet mag invoeren, of u de spullen moet aangeven bij de douane en wat u moet doen voor het invoeren van uw auto.

verhuizing stockholm

Wonen in Stockholm

Stockholm is de hoofdstad van Zweden en behoort tot de grootste steden in dit land. Stockholm ligt aan de oostkust van Zweden en staat voornamelijk bekend om de vele mode-boetiekjes en hedendaagse cultuur. Stockholm wordt vaak één van de mooiste steden ter wereld genoemd en men is hier heel trots op.

Het vinden van een woning is niet gemakkelijk in Stockholm. Op dit moment is er een tekort aan woningen en er vindt maar weinig nieuwbouw plaats. De huizenprijzen en huurprijzen liggen daarom ook een stuk hoger dan in het rest van het land.

verhuizing zweden

Verhuizen naar Gotenburg

Gotenburg staat beter kent onder de naam Göteborg en is de hoofdstad van de gelijknamige gemeente. Na Stockholm is Göteborg de grootste stad van Zweden en het heeft de grootste haven. De stad staat bekend om het 19e-eeuwse park, het Trädgårdsföreningen. In Göteborg is een grote immigrantenbevolking.

Nederlanders herkennen waarschijnlijk van de bouwstijl in deze stad, want het stadsplan en veel van de gebouwen zijn oorspronkelijk gebouwd door Nederlanders. De Nederlandse taal was zelfs een tijd lang één van de officiële talen naast het Zweeds.

Verhuizen naar Zweden? Handige inpaktips!

Wij hebben nog een aantal handige inpaktips voor u! Het inpakken van uw inboedel kost vaak meer tijd dan u in eerste instantie denkt. Begin daarom op tijd met het inpakken of schakel een verhuisfirma in. Door een verhuizer in te schakelen voor het inpakken hoeft u bovendien geen verhuisdozen of ander inpakmateriaal aan te schaffen.

Onze inpaktips voor uw verhuizing:

  • Begin altijd met het uitzoeken van uw spullen. Hoe meer spullen u meeneemt, hoe hoger de verhuiskosten zijn.
  • Bewaar belangrijke papieren apart. Dan raakt u ze niet kwijt en hoeft u niet lang te zoeken wanneer u de papieren nodig heeft.
  • Zet op elke doos wat erin zit. Vermeld daarnaast duidelijk op de verhuisdoos als er breekbare spullen inzitten.
  • Houd schroeven en dergelijke van meubels en gereedschap apart. Dan hoeft u niet allemaal verhuisdozen uit te pakken voor de montage.

Besparen op de kosten? Offertes vergelijken!

Gaat u verhuizen naar Zweden? Schakel dan een internationaal verhuisbedrijf in! De verhuizers pakken niet alleen vakkundig en snel uw inboedel in, maar monteren ook uw meubels en zorgen voor het meubeltransport. Wanneer u gaat emigreren is het verstandig om ruim te beginnen met het plannen van uw verhuizing.

Wilt u besparen op de verhuiskosten? Start een gratis offerteaanvraag!

Vergelijk gratis en vrijblijvende offertes voor uw verhuizing. U weet dan zeker dat u niet te veel betaalt voor het verhuizen. Vul het offerteformulier in en u krijgt een aantal scherp geprijsde aanbiedingen. Deze offertedienst is geheel gratis en zonder verplichtingen!

verhuisbedrijf zweden