Verhuizen naar Duitsland

Gaat u verhuizen naar Duitsland? Op deze pagina leest u alles wat u moet weten en moet regelen. Weet u bijvoorbeeld wat u moet regelen voor uw zorgverzekering? Of waar u belasting moet betalen als u in Nederland blijft werken? Wij geven u informatie die u nodig heeft voor het emigreren naar een Duitsland (ook zonder werk of met uitkering) en een handige checklist. Daarnaast vertellen we meer over de gemiddelde prijzen voor het verhuizen.

U wilt natuurlijk niet te veel betalen voor het emigreren en verhuizen naar het buitenland. Vul daarom het offerteformulier in voor meerdere gratis en vrijblijvende offertes. Vergelijk de aanbiedingen en kies het beste verhuisbedrijf!

verhuizen naar Duitsland

Wat hebt u nodig?

Voor het verhuizen naar ons buurland heeft u geen visum of iets dergelijks nodig. Wel moet u twee dingen aantonen voordat u uzelf kunt inschrijven in een Duitse gemeente. U moet namelijk een bewijs van inkomen laten zien. Dit is om te bewijzen dat u uzelf van inkomen heeft voorzien en verder geen sociale bijstand nodig heeft voor levensonderhoud. Daarnaast heeft u een bewijs van ziektekostenverzekering nodig. Alleen deze twee zaken zijn verplicht.

Wat te regelen?

Wanneer u gaat verhuizen naar een ander land moet u een aantal dingen regelen. Zo heeft u bijvoorbeeld een woning nodig, maar ook een ziektekostenverzekering. Daarnaast is het verstandig om uit te zoeken in welk land u verzekerd bent. Op grensinfo.nl van de Rijksoverheid staat nog meer informatie over het emigreren. Gebruik ook de checklist:

Checklist: verhuizing Duitsland

 • Zoek een woning;
 • Sluit gas en elektra af;
 • Sluit tv, internet en andere diensten af;
 • Schrijf u uit bij de Nederlandse gemeente;
 • Geef uw adreswijziging door;
 • Schrijf u in bij de Duitse gemeente;
 • Sluit verzekeringen en sociale zaken af;
 • Open een Duits bankrekeningnummer;

Kosten verhuisbedrijf voor verhuizing naar Duitsland

De kosten voor een verhuisbedrijf zijn afhankelijk van de afstand en de hoeveelheid inboedel die u wilt laten verhuizen.

Voor een woning met twee slaapkamers beginnen de prijzen vanaf €1.400,- voor een afstand kleiner dan 700 km. Voor een verhuisafstand die groter is dan 700 km beginnen de prijzen bij €1.800,-.

Daarnaast is de service ook van invloed op de prijs. Wilt u alleen de inboedel laten vervoeren met meubeltransport of liever verhuizers die alles voor u inpakken en uitpakken?

Met vakkundige verhuizers is uw verhuizing snel geregeld en wordt alles veilig vervoerd. Vraag gratis offertes aan voor exacte prijzen.

Prijstabel: Kosten voor het verhuizen naar Duitsland

GrootteAfstand kleiner dan 700kmAfstand groter dan 700km
Woning met 1 slaapkamerVanaf €1.000,-Vanaf €1.400,-
Woning met 2 slaapkamersVanaf €1.400,-Vanaf €1.800,-
Woning met 3 slaapkamersVanaf €1.800,-Vanaf €2.400,-

* Let op: Dit zijn vanaf prijzen incl. btw. Vraag voor exacte prijzen prijzen, gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

Wonen in Duitsland en werken in Nederland

Natuurlijk is het ook een mogelijkheid om in Duitsland te gaan wonen, maar in Nederland te blijven werken. Voor het kopen van een woning in Duitsland is vaak meer eigen geld nodig, maar de huizenprijzen liggen wel een stuk lager. Wanneer u in Nederland blijft werken moeten er een aantal dingen geregeld worden qua belastingen. Beide landen hebben een verdrag over de belastingen. Op de website van de Belastingdienst vindt u meer over dit belastingverdrag. Aan de hand van het verdrag wordt bepaald of u belasting moet betalen in Duitsland of juist aan de Nederlandse belastingdienst. Ook grensinfopunt.nl van de Rijksoverheid geeft u handige informatie over deze kwestie.

Zonder werk naar Duitsland emigreren

Gaat u zonder werk verhuizen naar Duitsland? Dan is het niet altijd mogelijk om uw uitkering te behouden. Bepaalde uitkeringen zoals de AOW en de WAO mag u gewoon houden, dit geldt echter niet voor een WW-uitkering of bijstandsuitkering. Deze uitkeringen worden alleen gegeven aan personen die beschikbaar zijn voor werk in Nederland volgens de Participatiewet. Dit geldt ook voor een Wajong-uitkering, maar hier zijn soms nog uitzonderingen op. Lees op grensinfopunt.nl en uwv.nl meer over het verhuizen met een uitkering. Wanneer u gaat werken in Duitsland, wordt u via uw Duitse werkgever verzekerd voor werkloosheid en ziekte.

Gaat u naar Duitsland emigreren?

Schakel een professioneel verhuisbedrijf in voor een verhuizing zonder zorgen!

Gratis offertes aanvragen

Zorgverzekering in het buitenland?

Of u een zorgverzekering in het buitenland moet afsluiten is afhankelijk van de vraag waar u gaat werken. Gaat u wonen in Duitsland, maar blijft u hier werken? Dan blijft u gewoon verzekerd bij de Nederlandse zorgverzekeraar. Het is wel verplicht om een verdragsformulier in te vullen, zodat u gebruik kunt maken van alle voorzieningen in uw woonland. Geef uw verhuizing door aan uw zorgverzekering en controleer welke voorwaarden en tarieven er gelden. Als u ook gaat werken in Duitsland, is het noodzakelijk om daar een zorgverzekering af te sluiten. Op de website van het CAK leest u hier veel meer over.

Hoe zit het met de belastingen?

Wonen en werken in Duitsland? Dan moet u ook belasting gaan betalen aan het woonland. Gelukkig lijken de inkomstenbelastingen veel op de Nederlandse belastingen. In tegenstelling tot het Nederlandse belastingstelsel moet u wel bewijzen dat u recht heeft op een aftrekpost. Deze worden van uw loon afgehaald en later definitief vastgesteld. De inkomstenbelastingen zijn een stuk lager dan in Nederland en over de eerste €17.301,- betaalt u helemaal geen belasting. Voor uw jaarinkomen boven dit bedrag, wordt u ingedeeld in één van de zes belastingschijven. De btw is ook lager in Duitsland, in plaats van 21% betaalt u maar 19%. Het lage tarief is 7%.

Auto meenemen naar Duitsland; verzekering en wegenbelasting

Wilt u een Nederlandse auto meenemen naar Duitsland? Dan moet u wegenbelasting gaan betalen, de KFZ Steuer. De hoogte is afhankelijk van het type auto en de motor en wordt bepaald aan de hand van het Schlüsselnummer op het kentekenbewijs. Daarnaast moet u een autoverzekering afsluiten. Houd er rekening mee dat deze vaak duurder zijn dan u gewend bent. Van tevoren moet u uw Nederlandse verzekering beëindigen, vraag wel voor een bewijs van de schadevrije periode (zodat deze meegenomen kan worden door de Duitse verzekeraar). Na de verhuizing moet u uw auto binnen 12 maanden laten registreren.

Ik heb schulden. Kan ik naar Duitsland emigreren?

Het is belangrijk om alle schulden vóór uw verhuizing af te betalen. Het is namelijk niet mogelijk om te emigreren naar het buitenland wanneer u nog openstaande schulden of kredieten heeft. Dit geldt ook voor een belastingschuld of rood staan bij de bank.

Vaak is de enige uitzondering een studieschuld. Ten onrechte denkt men soms dat schulden verdwijnen bij een verhuizing naar het buitenland, dit is echter niet het geval. Zodra u zich weer inschrijft bij een Duitse gemeente bent u weer vindbaar voor de overheid, belastingdienst en andere schuldeisers.

Zijn mijn diploma’s geldig?

Nederland en Duitsland hebben onderling afspraken gemaakt over de geldigheid van diploma’s. In de meeste gevallen kunt u ervan uitgaan dat de diploma’s geaccepteerd worden en onderling gelijkwaardig zijn. In een aantal specifieke gevallen is het nodig om een gelijkwaardigheidserkenning aan te vragen.

Verder zijn diploma’s van de middelbare school, bachelor- en masterdiploma’s en doctoraal examens geldig.

Controleer voor de verhuizing of uw beroep een beschermd beroep is, zoals een arts. Eventueel kunt u van tevoren een diplomabeschrijving aanvragen via de website van Nuffic.

Waarom naar Duitsland verhuizen?

Wat zijn de voordelen van wonen en werken in Duitsland?

Voordelen verhuizing Duitsland

Er zijn een aantal redenen om naar Duitsland te verhuizen. Zo is de huizenprijs lager en is het autorijden een stuk goedkoper door de lage brandstofprijs. Ook de kosten van boodschappen liggen lager.

 • De huizenprijzen liggen lager, voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.
 • Er is meer beschikbare grond om een eigen woning te bouwen.
 • De gezondheidszorg is zeer goed geregeld met korte wachtlijsten.
 • Er geldt een lager btw-tarief.

Nadelen verhuizen naar Duitsland

Naast de voordelen van het verhuizen naar dit land zijn er ook nadelen. Wij vinden de bureaucratie soms erg in Nederland, maar in Duitsland is dit nog erger. Een aantal nadelen van emigreren naar Duitsland:

 • De kosten voor elektra, gas en water zijn hoger dan u gewend bent.
 • Een samenlevingsvorm (op basis van een samenlevingscontract) wordt niet officieel erkend.
 • De bureaucratie is zeer groot.
 • Het is verstandig om van tevoren de Duitse taal te leren.
verhuisbedrijf

Waarom een verhuisbedrijf inschakelen?

Het is verstandig om een ervaren verhuisbedrijf in te schakelen voor het verhuizen en emigreren naar Duitsland. Niet alleen heeft het verhuisbedrijf veel ervaring in het veilig vervoeren van uw inboedel, ze geven ook deskundig advies in zaken die u moet regelen. Moet uw inboedel nog een paar dagen opgeslagen worden? Ook dat is geen probleem. Voor een lage prijs is het al mogelijk om een opslagruimte te huren voor uw inboedel. Laat de verhuizers niet alleen uw inboedel vervoeren, maar schakel ze ook in voor het in- en uitpakken. Dit scheelt u veel stress en u hoeft zelf niet met zware dozen te sjouwen.

verhuizers

Vergelijk en bespaar op de kosten voor een internationale verhuizing!

Gaat uw verhuizen naar Duitsland? Door een verhuisbedrijf in te schakelen hoeft u zelf geen dozen meer in te pakken of zwaar werk te doen. De verhuizers hebben veel ervaring en pakken alles snel en vakkundig in. Daarnaast worden al uw spullen veilig vervoerd. Gebruik bovenstaande checklist voor een aantal zaken die u moet regelen en lees op deze pagina waar u belasting moet betalen en hoe alles is geregeld moet uw zorgverzekering. Bespaar op de kosten voor uw internationale verhuizing door gratis en vrijblijvende offertes te vergelijken. U bespaart zo tot wel 30% op de kosten!