Verhuiskosten aftrekbaar?

Tijdens uw verhuizing krijgt u te maken met veel verhuiskosten, denk bijvoorbeeld aan de uitgaven aan verhuizers, vervoer en verhuisdozen. Omdat dit nogal kan oplopen is het verstandig om te berekenen welke onkosten van de verhuizing fiscaal aftrekbaar zijn bij uw inkomstenbelasting aangifte en welke niet. Hierin zijn direct al twee verschillen, er zijn namelijk andere fiscale regels voor de aftrekbaarheid voor de kosten van het verhuizen van een ondernemer en het aftrekbaar zijn van verhuiskosten voor een particulier. Bent u op zoek naar de beste verhuis service voor de laagste prijs? Bij ons vergelijkt u geheel vrijblijvend en kosteloos verschillende facturen. Ook vindt u hier informatie over de fiscale regels voor de aftrek van kosten en het berekenen van de gemiddelde verhuiskosten.

verhuiskosten aftrekbaar

Particuliere verhuizing

De aftrek van verhuiskosten gemaakt door een particulier bij een verhuizing is in principe niet mogelijk. Als het noodzakelijk is om te verhuizen voor een nieuwe baan, dan kan uw werkgever wellicht met een tegemoetkoming komen. Vroeger viel de aftrek van de verhuiskosten van een particulier onder ‘beroepskosten’, maar dit is tegenwoordig anders. Het is echter wel een optie om de aftrek van deze uitgaven op een andere manier mogelijk te maken. U kunt bijvoorbeeld een lening aanvragen en daar de verhuizing mee financieren. Deze lening brengt u vervolgens in mindering op uw vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting. Hierbij zijn de volgende drempels: €2.900,- zonder partner en €5.800,- met fiscale partner. Als u dit doet bespaart u indirect op de verhuiskosten via de belasting.

Bedrijfsverhuizing

De meest interessante fiscale regels voor de aftrek van onkosten bij de inkomstenbelasting aangifte gelden voor een ondernemer. Beschikt u over een vennootschap of een eenmanszaak? Dan is het grootste deel van de onkosten van de bedrijfsverhuizing aftrekbaar. Is uw eenmanszaak bevestigd op hetzelfde adres als uw woning? Dan kunt u tot een derde van de verhuiskosten aftrekken. Dit kunt u berekenen aan de hand van dit voorbeeld: als u 18 verhuisdozen heeft waarvan 6 bestemd zijn voor uw onderneming, dan is 30% aftrekbaar voor de ondernemer. Er wordt dus duidelijk onderscheid gemaakt tussen een verhuizing van een ondernemer en een particulier. Heeft u bijvoorbeeld een niet zakelijke werkruimte in uw huis? Dan geldt deze niet als bedrijfsverhuizing en is fiscaal aftrekken onmogelijk.

Verhuiskosten werknemer

Als een werknemer moet verhuizen voor zijn werk, dan is het volgens fiscale regels mogelijk om hier een grote belastingvrije onkostenvergoeding voor te ontvangen. Het is mogelijk om tot €7.750,- belastingvrij te vergoeden. Dit geldt alleen wanneer er voor de werknemer een zakelijke verhuizing plaats vindt. Dit houdt in dat de werknemer binnen 2 jaar na het ingaan van het dienstverband verhuist, de werknemer moet binnen 10 kilometer van zijn werk gaan wonen en de reisafstand moet met 50% en minstens 10 kilometer verminderen. Als u niet aan deze voorwaarden voldoet dan kunt u via een fiscaal jurist in overleg met de belastingdienst wellicht nog een vergoeding afspreken. Meer weten? Vraag onze verhuizers!

Verhuiskosten ZZP’er

Voor een ZZP’er met een werkruimte aan huis zijn kosten volgens fiscale regels niet fiscaal aftrekbaar. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Als u wilt weten of u één van deze uitzonderingen bent dan kunt u hierover het beste contact opnemen met de belastingdienst. Werkt u als ZZP’er vanuit huis, maar gaat u verhuizen? Dan zijn de verhuiskosten voor de spullen van de verhuizing aftrekbaar, plus een vast bedrag van €7.750,-. Werkt u elders en gaat u dichter bij uw onderneming wonen? Dan geldt dit ook en zijn de verhuiskosten aftrekbaar als er een zakelijke verhuizing plaatsvindt zoals hierboven beschreven. De verhuiskosten voor de bedrijfsverhuizing van de gehele onderneming zijn volledig fiscaal aftrekbaar.

Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Een verhuizing brengt ontzettend veel verhuiskosten met zich mee, denk hierbij bijvoorbeeld alleen al aan de uitgaven voor verhuisdozen. Het is erg fijn wanneer er verscheidene fiscaal aftrekbare kosten zijn omdat u hiermee kunt besparen. De kosten waarbij de aftrek direct mogelijk is in box 1 van uw inkomstenbelasting zijn als volgt:

 • Uitgaven gedaan voor het taxeren van het huis
 • Notariskosten in rekening gebracht voor de hypotheekakte
 • Uitgaven voor het krijgen van de hypotheekgarantie
 • Kosten die te maken hebben met hypotheekadvies, de hypotheekakte, het registratierecht, doorhaling hypotheek en het kadaster
 • Afsluitprovisie met max. 1,5 procent
 • Woonlastenverzekering en bereidstellingsprovisie
 • Betalingen gedaan met betrekking tot opstal, beklemming en erfrecht

Niet aftrekbare kosten

Er zijn verscheidene kosten die niet fiscaal aftrekbaar zijn in hun geheel. Deze zijn bijvoorbeeld voor de rente van leningen die niet gebruikt worden voor het huis in kwestie en voor de hypotheek aflossing. Andere zijn alleen fiscaal aftrekbaar als ze gefinancierd worden. Als ze gefinancierd worden dan is aftrek van deze kosten mogelijk:

 • Koopsom van de koper, roerende zaken en makelaarsprovisie
 • Uitgaven voor een mogelijke verbouwing
 • Omzet- en overdrachtsbelasting
 • Koopsom vrij op naam
 • Notariskosten met betrekking tot de eigendomsakte
 • Uitgaven voor de architect en bankgarantie
 • Uitgaven voor de aansluiting van nutsvoorzieningen

Ook voor een volledig overzicht van de niet fiscaal aftrekbare kosten kunt u het beste de website van de belastingdienst raadplegen.

verhuiskosten berekenen

Verhuiskosten berekenen

U kunt zelf een indicatie van de uitgaven aan uw verhuizing berekenen. Bij het berekenen van een indicatie houdt u rekening met verhuizers, een verhuiswagen en voorrijkosten. De gemiddelde prijs van een verhuiswagen is €70,- per uur, dit hangt af van de grootte van de verhuiswagen. De bestuurder helpt bij de verhuizing, heeft u echter meer verhuizers nodig dan hangt hier per verhuizer het gemiddelde prijskaartje van €30,- per uur aan. Houd bij het berekenen van de indicatie ook rekening met de prijs per kilometers van het verhuisbedrijf naar uw oude huis, naar uw nieuwe huis. Hiervoor is het gemiddelde wat wordt gerekend €0,75,- per kilometer gerekend.

verhuiskosten fiscaal aftrekbaar

Offertes aanvragen

Elke verhuizing is anders, wellicht gaat het om een bedrijfsverhuizing die plaatsvindt in het weekend of verhuist u als expat internationaal? U begrijpt dat dit van invloed is op het berekenen van de verhuiskosten. Voor een betere indicatie kunt u contact met ons opnemen. Wij zijn een netwerk van specialisten op het gebied van verhuizingen. U vraagt bij ons geheel kosteloos en vrijblijvend verschillende offertes aan van verhuisbedrijven bij u in de buurt. U vergelijkt deze offertes en kiest vervolgens het verhuisbedrijf wat het beste bij uw wensen past. Ook voor andere vragen met betrekking tot het berekenen, verhuizen een fiscaal voordeel voor particulier of ondernemer bent u bij ons van harte welkom.