Verhuiskosten aftrekbaar?

Verhuizen is duur, dus het is wel fijn als de belasting van deze verhuiskosten (deels) aftrekbaar. Zowel als particulier als zzp’er zijn er een aantal kostenposten die u mag aftrekken. Hierdoor blijven de verhuiskosten een stuk voordeliger!

Op deze pagina leest u van welke kosten de belasting aftrekbaar is en wanneer. U vindt op deze pagina de verschillen tussen aftrekbare kosten voor particulieren en zzp’ers en leest of de kosten voor een bedrijfsverhuizing aftrekbaar zijn.

Gaat u binnenkort verhuizen? Wilt u graag besparen op de verhuiskosten? Dat kan!

Start nu uw gratis offerteaanvraag en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

verhuiskosten aftrekbaar

Kosten aftrekbaar voor particulieren?

Voor een particuliere verhuizing zijn de verhuiskosten in principe niet fiscaal aftrekbaar, tenzij u een koopwoning koopt. Toch is het met een kleine optie wel mogelijk om (een deel van) de verhuiskosten af te trekken voor een fiscaal voordeel.

Hoe dan?

Sluit u een lening af om uw verhuizing te betalen, dan mag u deze lening in mindering brengen op uw vermogen. Dit doet u bij uw aangifte inkomstenbelasting in box 3. Dit levert een voordeel van maximaal €2.900,- op. Met een fiscaal partner loopt dit voordeel op tot wel €5.800,-.

Fiscaal aftrekbare verhuiskosten bij aankoop van een huis

Als u een huis koopt, dan maakt u verschillende verhuiskosten die fiscaal aftrekbaar zijn. U laat het huis taxeren, u schakelt een notaris in om een hypotheek op te stellen en u vraagt een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan. Zo zijn er nog verschillende kosten waarvan de belasting fiscaal aftrekbaar zijn van uw belastbaar inkomen. Dit gebeurt in box 1 in uw inkomstenbelasting.

Hoeveel u hieraan overhoudt, is afhankelijk van het belastingtarief. Met een fiscaal partner mag u deze aftrekbare kosten verdelen, waardoor dit erg voordelig kan uitpakken.

Hieronder staan een aantal kosten die bij de aankoop van een huis waarbij de belasting fiscaal aftrekbaar is:

 • Taxatiekosten
 • Hypotheekadvies en -bemiddelingskosten
 • Kosten voor de aanvraag van de NHG
 • Woonlastenverzekering
 • Erfpacht, opstal en beklemming

Niet fiscaal aftrekbare verhuiskosten bij een particuliere verhuizing

Natuurlijk zijn niet alle verhuiskosten fiscaal aftrekbaar. Er zijn dus kosten die volledig voor uw eigen rekening zijn.

Voorbeelden hiervan zijn bemiddelingskosten, zoals bijvoorbeeld makelaarskosten. Ook het bedrag ‘kosten koper’ is niet fiscaal aftrekbaar van de belasting.

Hieronder staat een lijst met kosten die niet fiscaal atrekbaar zijn bij de koop van een huis. Vraag uw hypotheek- of belastingadviseur naar de wet- en regelgeving. Zij weten vaak nog handige aftrekposten waar u mogelijk wel gebruik van kunt maken.

Niet aftrekbare kosten:

 • Makelaarskosten
 • De ‘kosten koper’
 • Verbouwingskosten
 • Overdrachts- en omzetbelasting
 • Afkoopsom van erfpacht
 • De bankgarantie

Wilt u besparen op de verhuiskosten?

Vergelijk de prijzen en kies het verhuisbedrijf met het beste aanbod!

Gratis offertes aanvragen

Aftrekbare kosten bedrijfsverhuizing?

Als ondernemer zijn er wel fiscaal aftrekbare kosten. Heeft u een kantoor aan huis? In dat geval zijn tot 30% van de verhuiskosten fiscaal aftrekbaar. U kunt als zzp’er alleen de verhuiskosten voor uw zakelijke inboedel aftrekken, niet de kosten voor het verhuizen van uw persoonlijke inboedel.

Daarnaast mag u als zzp’er bij een bedrijfsverhuizing een vast bedrag aftrekken. In 2020 is dit maar liefst €7.750,-. Als u vanwege uw bedrijf moet verhuizen dan zijn deze kosten nog twee jaar lang aftrekbaar. Wilt u meer weten over fiscaal aftrekbare kosten voor een bedrijfsverhuizing? Lees dan verder op belastingdienst.nl.

Welke kosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Als zzp’er of onderneming zijn er een aantal kosten aftrekbaar, die ook in het geval van een verhuizing aantrekkelijk blijken. Zo is een zakelijke verhuizing beperkt fiscaal aftrekbaar, evenals de zakelijke kosten van uw eigen auto.

Gaat u verhuizen en maakt u daarom extra zakelijke reiskosten met het openbaar vervoer? Deze kosten zijn volledig aftrekbaar.

Wilt u meer weten over de verschillende kosten aftrekbaar voor een ondernemer? Lees dan verder op belastingdienst.nl.

Tabel: kosten voor onderneming

Soort kostenWelk deel van de kosten is aftrekbaar?
Werkruimte thuis0%, met uitzonderingen*
VerhuizingBeperkt
Dubbele huisvesting
Auto van de zaakBeperkt
Zakelijke kosten eigen autoBeperkt
Zakelijke reiskosten openbaar vervoer, taxi en vliegtuig100%

*Gebruik het hulpmiddel van de Belastingdienst om te checken of u de kosten van de werkruimte mag aftrekken van de belasting.

kosten verhuizing aftrekbaar

Verhuiskosten berekenen

Bij het berekenen van de verhuiskosten houdt men rekening met verschillende factoren:

 • de verhuiswagen;
 • het aantal kilometers;
 • de kosten van de verhuizers;
 • kosten van eventuele extra diensten (montageservice, inpakservice, verhuisliftservice);
 • extra opties, zoals verhuisdozen, meubelopslag en het verhuizen van piano’s of wasmachines.
Door gebruik te maken van één of meerdere diensten, bepaalt u zelf hoeveel u uitgeeft aan uw verhuizing. Dit maakt het zelfs mogelijk om zo goedkoop mogelijk te verhuizen mét de hulp van professionele verhuizers. Extra hulp is al in te huren vanaf slechts €30,- per uur. En doordat u professionele hulp krijgt, verloopt uw verhuisdag een stuk sneller dan wanneer u zelf gaat verhuizen.
fiscaal aftrekbare verhuiskosten

Indicatie van uw verhuiskosten? Gratis offertes!

Twijfelt u of u gebruik moet maken van een verhuisbedrijf? Niet twijfelen, gewoon doen! Met verhuizers verloopt uw verhuisdag voorspoedig en soepel, zodat u een hoop stress bespaart blijft. Ga voor extra luxe, en schakel een inpakservice in. Zo hoeft u alleen nog aan te wijzen waar de verhuisdozen naartoe moeten. Bovendien zijn de kosten van de verhuizing met een kleine omweg ook nog aftrekbaar.

Besparen op de verhuiskosten? Dat kan! Start direct uw gratis aanvraag en bespaar op de verhuiskosten!

Vraag snel gratis offertes aan voor een indicatie van de kosten. Vergelijk de verschillende bedrijven en kies voor het verhuisbedrijf met het beste aanbod. Ervaring leert dat dit tot wel 40% op de verhuiskosten bespaart!