Verhuizen naar Frankrijk

Men zegt niet voor niets: leven als een god in Frankrijk! Wanneer u gaat verhuizen naar Frankrijk moet u een aantal dingen regelen. Wist u bijvoorbeeld dat uw hond bepaalde inentingen nodig heeft en dat u niet zomaar uw auto mag meenemen? Daarnaast moet u een nieuwe zorgverzekering en andere verzekeringen afsluiten als u gaat emigreren. Op deze pagina leest u meer over het verhuizen en emigreren, hebben we een handige checklist voor u en de gemiddelde verhuiskosten.

Laat uw verhuizing regelen door een verhuisbedrijf. U hoeft niet in te pakken of met dozen te sjouwen en uw inboedel wordt veilig vervoerd naar uw nieuwe woonadres. Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan om te vergelijken en te besparen op de kosten!

verhuizing naar Frankrijk

Checklist: Wat te doen?

Wanneer u gaat emigreren naar een ander land moeten er een aantal dingen geregeld worden. Natuurlijk moet u zich uitschrijven uit de Nederlandse gemeente. Dit doet u op het gemeentehuis en kan al vanaf 5 dagen voor de verhuizing. Wacht dus niet tot het laatste moment, maar regel het op tijd. Lees hier meer over en over andere zaken op rijksoverheid.nl. Andere zaken die u moet regelen:

  • Meldt uw emigratie bij uw Nederlandse gemeente, dit kan vanaf 5 dagen voor het emigreren.
  • Regel uw zorgverzekering in Frankrijk en andere verzekeringen.
  • Zeg al uw huidige abonnementen op.
  • Leer Frans om u goed verstaanbaar te maken.

Wat kost een verhuizing?

De totaalprijs van een verhuizing naar Frankrijk wordt beïnvloed door een aantal factoren, onder andere de hoeveelheid spullen die u wilt laten verhuizen. De kosten van het verhuizen van een inboedel van een woning met 1 slaapkamer begint vanaf €1.000,- en voor een woning met 2 slaapkamers vanaf €1.300,-.

Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de afstand tussen uw huidige adres en nieuwe adres. Wilt u de spullen nog een aantal dagen opslaan in een opslagruimte? Houdt dan rekening met een meerprijs.

Ook de service zoals het in- en uitpakken van dozen beïnvloed de totaalprijs. Vraag gratis offertes aan voor de exacte prijzen.

Kosten verhuizen naar Frankrijk

Grootte van de woningVanaf kosten
Woning met 1 slaapkamerVanaf €1.000,-
Woning met 2 slaapkamersVanaf €1.300,-
Woning met 3 slaapkamersVanaf €1.700,-
Woning met 4 slaapkamersVanaf €2.200,-
Woning met 5 slaapkamersVanaf €2.700,-

* Let op: Dit zijn vanaf prijzen incl. btw. De exacte prijs wordt voor een groot deel bepaald door de verhuisafstand. Vraag daarom voor exacte prijzen, gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

Pensioen in Frankrijk ontvangen

Wanneer u gaat wonen en werken in Frankrijk bouwt u geen Nederlands pensioen meer op. U blijft wel recht hebben op een AOW-uitkering, maar hiervoor moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Zodra u gaat werken in Frankrijk bouwt u ook een Frans pensioen op.

De hoogte van uw pensioen wordt berekend aan de hand van de wetgeving van het land waar u uw pensioen heeft opgebouwd. Voor het Nederlandse gedeelte geldt dus de Nederlandse wetgeving.

In Frankrijk betaalt u geen belasting over het pensioeninkomen. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank leest u hier meer over.

Ziektekosten in Frankrijk

U bent vast ook benieuwd hoe uw zorgverzekering in het buitenland is geregeld. Wanneer u gaat wonen en werken in Frankrijk bent u niet meer verzekerd via uw Nederlandse zorgverzekering. U sluit een Franse ziektekostenverzekering af. Dit is niet het geval wanneer u blijft werken in Nederland. In dit geval mag u uw Nederlandse zorgverzekering houden.

Op hetcak.nl leest u er meer over. Nederland en Frankrijk hebben een verdrag afgesloten en hierdoor heeft u recht op de medische zorg volgens de wetten die daar gelden. Informeer van tevoren welke behandelingen en medicijnen u vergoed krijgt.

Belastingen in Frankrijk

De inkomstenbelasting is de belangrijkste vorm van belasting in Frankrijk. Het belastingstelsel is vergelijkbaar met Nederland en bestaat uit een progressief stelsel. Dit houdt in dat de hoogte van de belasting aan de hand van percentages wordt vastgelegd. Verdient u bovenmodaal? Dan heeft u mogelijk te maken met vermogensbelasting. Deze belasting is voor nieuwe bewoners in Frankrijk 5 jaar vrijgesteld. Naast inkomstenbelasting moet u ook rekening houden met kijkbelasting (voor tv en radio) en sociale belastingen. Belastingaangifte doet u eenvoudig via een app via uw telefoon of computer. Hierdoor is de aangifte een stuk makkelijker, want het is ook mogelijk om te kijken wanneer u betalingen moet verrichten.

Gaat u naar Frankrijk verhuizen?

Schakel een professioneel verhuisbedrijf in voor een verhuizing zonder zorgen!

Gratis offertes aanvragen

Hoe auto invoeren?

Het invoeren van een auto in Frankrijk bestaat uit 5 stappen. U heeft hiervoor een loonstrookje, werkcontract en identificatiebewijs nodig. De eerste stap is om een Franse importeur te vinden en om een Certificat de conformite te vragen om later het Franse kenteken te laten erkennen.

De volgende stap bestaat uit het keuren van de auto bij een onafhankelijk Frans keuringsstation. Voor de derde stap gaat u naar een Frans belastingkantoor voor een Quitus Fiscale. Stap 4 bestaat uit het krijgen van een Frans kentekenbewijs van de Sous-Prefecture. Tot slot moet u nog uw auto verzekeren. Naast deze stappen heeft u ook nog nieuwe Franse kentekenplaten nodig.

Huisdieren meenemen

In veel gevallen is het mogelijk om uw huisdier mee te nemen wanneer u gaat verhuizen naar het buitenland. Een huisdier moet wel een identificatiechip hebben die voldoet aan de ISO-norm 11784 en 11785. Daarnaast moeten honden en katten minimaal 1 maand voor vertrek gevaccineerd zijn, onder andere moeten ze een rabiësinenting hebben. Is uw kat of hond jonger dan drie maanden? Dan moet de rabiësinenting minimaal 21 dagen oud zijn. In Frankrijk zijn een aantal hondenrassen niet toegestaan, onder andere de Mastiff, Tosa en pit-bulls zijn niet toegestaan. Andere hondenrassen moeten een muilkorf dragen en aangelijnd zijn. Vraag hiervoor uw dierenarts. Knaagdieren hebben een geldige gezondheidsverklaring nodig voor de verhuizing.

Voordelen: wonen in Frankrijk

De taal, cultuur, de natuur en het eten zijn aantal redenen om te verhuizen naar dit mooie land. Een mooi pittoresk huisje op het platteland, de gezelligheid van een Frans dorp of juist in een grote stad. Een ander voordeel is het Franse warmere klimaat. De voordelen:

  • Het warme Franse klimaat en de cultuur.
  • Frankrijk ligt dichtbij Nederland, waardoor u familie en vrienden gemakkelijk kunt bezoeken.
  • Geen speciale papieren nodig om te werken en wonen in Frankrijk.
  • Franse vastgoedmarkt is aantrekkelijk door de lage rente en huizenprijzen.

Nadelen: wonen en leven Frankrijk

Eén van de nadelen van het wonen en leven in Zuid-Frankrijk is dat Fransen over het algemeen alleen maar Frans spreken. Het is dus verstandig om van tevoren Frans te leren spreken. Daarnaast zijn de belastingen hoger dan in Nederland. En hoewel de huizenmarkt lagere prijzen heeft, krijgt u ook te maken met veel regels.

Daar tegenover staat dat er veel huizen beschikbaar zijn op het platteland, waarbij u geniet van een prachtig uitzicht. Een aantal nadelen:

  • Hogere belastingen dan in Nederland.
  • U moet Frans leren om u verstaanbaar te maken.

Nederlanders in Frankrijk

Hoe ervaren geëmigreerde Nederlanders het leven in Frankrijk?

verhuisbedrijf

Een verhuisbedrijf inschakelen?

Bij een verhuizing naar het buitenland moet u veel regelen. Belangrijk dus dat het inpakken van uw spullen en het vervoeren van de inboedel snel en zonder stress verloopt. Door een verhuisbedrijf in te schakelen bent u verzekerd van vakkundige hulp en een veilig meubeltransport. Het verhuisbedrijf heeft beschikking over grote verhuiswagens, verhuisdozen en handige hulpmiddelen waardoor het verhuizen een stuk sneller gaat. U hoeft niet meerdere vrije dagen op te nemen om dozen in te pakken. Daarnaast is verhuizen arbeidsintensief werk. De verhuizers hebben hier veel ervaring mee.

verhuizers

Vergelijk gratis offertes bespaar!

Ga ook voor een stressvrije verhuizing naar Frankrijk en schakel een vakkundig verhuisbedrijf in! U hoeft niet met allemaal zware dozen te sjouwen. Heeft u nog een paar dagen opslag nodig omdat u eerder uit uw huis moet? Huur dan opslagruimte tegen een aantrekkelijke prijs bij het verhuisbedrijf. U wilt natuurlijk niet te veel betalen voor de verhuiskosten. Vraag daarom gratis en vrijblijvende offertes met scherpe prijzen aan via het offerteformulier! Vergelijk de aanbiedingen van verhuisbedrijven op basis van prijs en voorwaarden en kies het beste verhuisbedrijf. Zo bespaart u tot wel 30% op de kosten!