Verhuizen naar België

Steeds meer Nederlanders verhuizen naar België. Dat is niet zo gek, want levensonderhoud is een stuk voordeliger, net als benzine en ook de koop van grond of een huis is bij onze zuiderburen veel goedkoper. Als u gaat emigreren, dan is de hulp van een ervaren verhuisbedrijf onmisbaar.

Op deze pagina leest u wat emigreren ongeveer gaat kosten en hoe dit verloopt. Zo vindt u hier een handige checklist waarmee u een duidelijk overzicht heeft van alles wat u voor het verhuizen moet regelen. Tot slot leest u meer over de pensioenregelingen en zorgverzekeringen in België.

Gaat u emigreren en zoekt u een ervaren verhuizer? Vergelijk dan snel gratis offertes! Start hier uw aanvraag!

verhuizen naar belgië

Voordelen verhuizen naar België

Als u het de Belgen vraagt dan zijn de frieten daar veel lekkerder dan hier, maar dat is natuurlijk niet het enige voordeel aan een verhuizing naar België. Zo zijn de huizen daar een stuk goedkoper. Ook de grondprijs is voordeliger, het is dus goedkoper om over de grens een huis te bouwen. Daarbij zijn de woonlasten in België een stuk voordeliger. Elektriciteit en water zijn goedkoper, maar ook benzine is over de grens tot wel 10% goedkoper.

De voordelen van een verhuizing naar België:

 • De grondprijs en huizen zijn goedkoper in België.
 • U heeft minder vergunningen nodig en dus meer vrijheid.
 • Woonlasten zijn in België een stuk lager.

Wat kost verhuizen naar België?

Hoeveel verhuizen naar België kost is natuurlijk afhankelijk van het aantal spullen dat u wilt verhuizen. Een 1-persoons huishouden naar België emigreren kost ongeveer €700,-. Voor het verhuizen van een 2-persoons huishouden starten de prijzen rond de €1.100,- en in het geval van het verhuizen van een 4 of meerpersoons huishouden starten de kosten rond de €2.300,-.

Al de bovenstaande prijzen zijn inclusief btw, maar vergeet niet dat de prijzen voor het emigreren per verhuisbedrijf enorm kunnen verschillen. Voor een exacte prijsindicatie vraagt u het beste gratis offertes aan.

Prijstabel: verhuizen naar België

Grootte van de woningVanaf kosten
1-persoons huishoudenVanaf €700,-
2-persoons huishoudenVanaf €1.100,-
3-persoons huishoudenVanaf €1.500,-
4 of meerpersoons huishoudenVanaf €2.300,-

*Let op: Dit zijn vanaf prijzen incl. btw. Vraag voor exacte prijzen, gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

Verhuizen naar België? Bespaar tot 30% op de kosten!

Vergelijk de verschillende tarieven en kies de verhuizer met het beste aanbod.

Gratis offertes!
verhuizing belgië

Checklist: emigreren naar België

Wie gaat emigreren naar België heeft veel te regelen: wist u bijvoorbeeld dat u zich moet registreren als kiezer om nog te kunnen stemmen tijdens de Nederlandse verkiezingen? Hieronder staat een uitgebreide checklist met zaken die u voor of na het emigreren moet regelen.

 • Een woning zoeken: bepaal waar u in België wilt wonen. Vlak over de grens of juist ergens anders?
 • U moet zich tijdens het emigreren uitschrijven bij de Nederlandse gemeente en inschrijven bij de Belgische gemeente. Dit moet binnen 8 dagen nadat u in België bent aangekomen.
 • Regel alle praktische zaken: sluit een zorgverzekering af en open een Belgische bankrekening.
verhuisbedrijf belgië

Waar helpt een verhuisbedrijf me bij als ik naar België ga verhuizen?

Uiteraard helpt een verhuisbedrijf met het meubeltransport bij het verhuizen. Maar ook bij emigreren kunt u gebruik maken van verschillende verhuisdiensten. Ga zorgeloos emigreren en kies voor goederenopslag of de inpakservice. Doordat u zelf bepaalt waarvoor u de verhuizer inschakelt, heeft u een grote invloed op de totaalprijs.

Een verhuisbedrijf is in te schakelen voor:

 • het inpakken van de inboedel;
 • meubeltransport;
 • de montage van uw meubilair;
 • het afsluiten van een verzekering;
 • goederenopslag.

Inboedel inpakken

Het inpakken van de inboedel neemt veel stress bij u weg. Door jarenlange ervaring weten de verhuizers hoe zij uw spullen zo efficiënt mogelijk inpakken. De verhuizer labelt alles heel duidelijk zodat u direct weet welke spullen in welke doos zitten. Zo hoeft u na het emigreren niets meer te doen: dat klinkt toch fijn?

Wilt u liever de inboedel zelf inpakken? Dan is het ook een optie om verhuisdozen via de verhuizer te regelen. Zo hoeft u zelf niets aan te schaffen en nemen de verhuizers de dozen na het verhuizen gewoon weer mee.

Meubeltransport

Gaat u emigreren, dan komt het meubeltransport zeker van pas. De verhuizers vervoeren uw complete inboedel. Zo hoeft u geen grote verhuiswagen te huren en zelf heen en weer te rijden.

Een ander groot voordeel van meubeltransport, is dat uw inboedel tijdens het transport goed verzekerd is tegen schade. Natuurlijk is dit altijd tot een zeker bedrag. Wilt u uw inboedel extra verzekeren, dan is het afsluiten van een verzekering een goed idee.

Montage van meubels

De montage van het meubilair is één van de vervelendste klussen van een verhuisdag. Zeker na emigreren naar het buitenland ziet u het waarschijnlijk niet zitten om zelf uw bed eerst nog in elkaar te moeten schroeven. Met behulp van de montage service hoeft dit niet!

De verhuizers zijn ervaren in de (de)montage van meubels en zijn bekend met handige tips om dit zo efficiënt mogelijk te doen. Voor u het weet is de montage van uw meubels klaar en staan ze op de juiste plek. Zo kunt u na de lange dag direct onderuit op de bank!

montageservice verhuisbedrijf

Verhuisverzekering afsluiten

Als u tijdens het emigreren gebruik maakt van de meubeltransportservice, dan zit hier meestal een verhuisverzekering bij ingesloten. Zo zijn uw spullen verzekerd tegen schade. Toch dekt deze verhuisverzekering niet alle schade en vaak ook maar tot een bepaald bedrag.

Is uw inboedel kostbaar? Dan is het verstandig om een extra verzekering af te sluiten. Dit kan bij hetzelfde verhuisbedrijf dat uw verhuizing regelt, maar kan ook opgepakt worden door een extern bedrijf.

Goederen (tijdelijk) opslaan

Het is natuurlijk mogelijk dat niet al uw spullen meekunnen met de verhuizing naar België. Misschien omdat u kleiner gaat wonen of omdat het ’t niet waard is ze mee te vervoeren. In dat geval biedt een verhuizer goederenopslag aan.

U huurt een box tegen een vaste prijs per maand, waar uw spullen veilig, droog en warm in opgeborgen worden. U heeft met een sleutel zelf altijd toegang tot uw spullen. Hoeveel meubelopslag ongeveer kost is volledig afhankelijk van het formaat van de box of garage.

Wonen in België en werken in Nederland

Veel Nederlanders wonen in het Belgische land, maar blijven werken in Nederland. De lage woningprijs is één van de zaken die Nederlanders aantrekt om daar te gaan wonen. U moet rekening houden dat er nu twee landen zijn die belasting kunnen heffen over uw inkomen. Gelukkig hebben beide landen afspraken gemaakt in een belastingverdrag en wordt er op basis van het verdrag vastgesteld aan welk land u belasting moet betalen over uw inkomen.

Op de website van de Belastingdienst vindt u hier meer informatie over.

Ook voor uw zorgverzekering, uitkering en pensioen kunnen er een aantal dingen veranderen. Op grensinfo.nl een website van de Rijksoverheid leest u hier meer over.

Nadelen verhuizen naar België

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan emigreren naar België. Zo zijn de belastingen over de grens vaak hoger dan de Nederlandse belastingen. Bovendien heeft u, als u ook in België gaat werken, geen sociale zekerheid meer in Nederland. Daarbij is België een heel divers land. Dat kan een voordeel voor u zijn, maar het kan ook zeker problemen opleveren. Zo is het land officieel drietalig en zijn er verschillende culturen.

De nadelen:

 • U betaalt meer belasting dan in Nederland.
 • Als u niet meer in Nederland werkt heeft u geen sociale zekerheid meer.
 • België is een divers land met verschillende culturen en talen.

Een huis huren of kopen?

Als u op zoek gaat naar een nieuw huis, dan heeft u de keuze tussen huren of kopen. Weet u niet zeker waar u wilt gaan wonen, dan is het verstandig om in eerste instantie te huren. Dit maakt het makkelijker om sneller ergens anders te gaan wonen.

Gebruikt u een Belgische makelaar?

Let dan op of de makelaar is aangesloten bij het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars. In tegenstelling tot ons land, is makelaar een beschermd beroep in België. Alleen makelaars aangesloten bij de BIV zijn in het bezig van een mandaat. Wilt u hier meer over weten? Lees dan verder op biv.be.

Verhuizen naar België: auto invoeren

Het is mogelijk om uw auto mee te nemen als u verhuist naar een ander land en een Nederlandse auto hebt. U moet wel uw auto registreren bij de douane en binnen 6 maanden laten verzekeren. Daarnaast moet u het voertuig laten inschrijven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (de DIV). Het is niet nodig om uw auto te laten keuren. Vanaf het moment van inschrijven moet u verkeersbelasting betalen. De hoogte is afhankelijk van het autotype. Een aantal steden in België hebben zogenaamde lage-emissiezones (LEZ). Bepaalde vervuilende voertuigen wordt niet toegelaten tot deze zones, controleer van tevoren of uw voertuig in deze zones mag rijden. Houd er rekening mee dat er in sommige gebieden een lage emissie-zone geldt. Ga naar lne.be voor meer informatie.

Gaat u verhuizen naar België? Zorg voor een zorgeloze verhuizing!

Een verhuizer helpt u met de praktische zaken omtrent uw emigratie.

Gratis offertes!

België en belastingen

Blijft u in uw geboorteland werken? Dan moet u belasting aan Nederlandse belastingdienst betalen. Dit verandert wanneer u in België gaat wonen en werken. In dit geval krijgt u loon van een Belgische werkgever. Op dit loon wordt belasting ingehouden door uw werkgever. De hoogte is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het bedrag dat de werkgever inhoudt wordt de bedrijfsvoorheffing genoemd. U kunt ook bepaalde kosten aftrekken van de belasting, bijvoorbeeld de kosten voor de aankoop van beroepsliteratuur. U leest meer over de belastingen op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.

België en kinderbijslag

Hier ontvangt iedereen die een kind of kinderen heeft kinderbijslag. Wanneer u hier blijft werken houdt u de sociale zekerheden en dus ook de kinderbijslag. Dit verandert echter wanneer u ook in België gaat werken. U wordt dan sociaal verzekerd in dit land en ontvangt vanaf dat moment de Belgische kinderbijslag. U vraagt dit aan via het kinderbijslagfonds van uw werkgever of het Federaal agentschap voor de kinderbijslag (Famifed). Als ambtenaar ontvangt u de bijslag van de Dienst voor de Bijzondere Socialezekerheidsstelsel of het Famifed. Als zelfstandige kunt u zich aanmelden bij speciale fondsen. Op famifed.be staat meer informatie.

emigreren naar belgië

Verhuizen naar België zorgverzekering

Wilt u zich in België verzekeren tegen ziektekosten? U sluit een verzekering af bij een verzekeringsinstelling. Dit kost ongeveer €10,- per maand. Hiermee bent u verzekerd voor een bezoek aan de huisarts, het ziekenhuis en medicijnen. U betaalt de zorgkosten eerst zelf en declareert deze daarna bij uw ziekenfonds.

In het geval van een ziekenhuisopname stuurt het ziekenhuis de rekening rechtstreeks naar het ziekenfonds. Let op: een deel van de kosten betaalt u zelf! Hoeveel dit is, verschilt per situatie, maar is nooit meer dan de helft van de totale kosten.

Zijn diploma’s in België geldig?

Uw diploma’s zijn in de meeste gevallen gewoon geldig in België. Dit land heeft afspraken met de Nederlandse overheid en de diploma’s zijn onderling automatisch gelijkwaardig. U hoeft dus waarschijnlijk geen gelijkwaardigheidserkenning aan te vragen, dit is alleen nodig in zeer specifieke gevallen. Erkende diploma’s zijn die van de middelbare school, bachelor- en masterdiploma’s, getuigschriften hoger beroepsonderwijs en een doctoraalexamen. Wel is het verstandig om te controleren of uw beroep beschermd is in het land, zoals artsen of advocaten. Dit noemen we een gereglementeerd beroep en dan moet u aan bepaalde eisen voldoen.

Pensioenstelsel in België

Bent u in België sociaal verzekerd? In dat geval bouwt u in België rustpensioen en overlevingspensioen op. Het rustpensioen krijgt u als u 65 jaar oud bent en een periode gewerkt hebt. Hiervoor betaalt u ieder kwartaal een sociale bijdrage.

Een overlevingspensioen krijgt u als uw partner overlijdt. Voorwaarde hiervoor is dat u in ieder geval 1 jaar getrouwd bent voor het overlijden. Werkt u in Nederland en woont u in België? Dan is de pensioenregeling anders geregeld. Meer hierover leest u op grensinfo.nl.

tips verhuizing

Waarom een verhuisbedrijf inschakelen?

Emigreren? Schakel een verhuisbedrijf in! Dit scheelt u enorm veel tijd én zorgen. Door het meubeltransport uit te besteden hoeft u niet zelf een verhuiswagen heen en weer te rijden. Maak daarnaast gebruik van een inpak- of montageservice voor een zorgeloze verhuisdag. Twijfelt u nog?

Hieronder staan drie grote voordelen van het inschakelen van een ervaren verhuizer.

 • Uw meubels zijn tijdens het transport verzekerd tegen schade.
 • Een verhuisbedrijf neemt u veel stress en zorgen uit handen.
 • U kunt zich concentreren op het vinden van een huis en baan terwijl de verhuizers zich bezig houden met de verhuizing.
offertes verhuizing

Verhuizen naar België? Gratis offertes!

Heeft u besloten te emigreren naar onze zuiderburen? Dan is er voor de verhuizing veel te regelen: u heeft een huis nodig, werk en u moet u aanmelden bij de gemeente en alle sociale verzekeringen regelen. Extra stress voor het regelen van het verhuizen kunt u nu niet gebruiken: schakel daarom de hulp van een verhuisbedrijf in.

Start nu de offerteaanvraag!

Een verhuisbedrijf helpt u met alle aspecten van uw emigratie. Zoekt u een internationaal verhuisbedrijf bij u in de buurt? Vraag dan snel gratis offertes aan en kies een betaalbare verhuizer. Op deze manier bespaart u al snel tot wel 30% op de totaalprijs! Het vergelijken kost niets en is helemaal vrijblijvend: waar wacht u nog op?