Verhuizen naar België

Gaat u verhuizen naar België? Op deze pagina leest u meer wat u moet regelen, hebben we een handige checklist opgesteld en vertellen we meer over wonen en werken in België. Wist u bijvoorbeeld dat u geen belasting meer hoeft te betalen in Nederland als u werkt in België? Daarnaast geven we u een indicatie van de kosten.

Bespaar op de kosten van het emigreren. Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan via het offerteformulier. Vergelijk en betaal niet teveel voor uw verhuizing. Geniet van een stressvrije verhuizing door een erkend verhuisbedrijf in te schakelen.

verhuizen naar België

Checklist: Wat moet u regelen als u naar België verhuisd?

Wanneer u naar het België gaat verhuizen moet u veel dingen regelen. Zo moet u zich laten uitschrijven bij de gemeente, moet u zich registreren als kiezer als u nog wilt stemmen tijdens de verkiezingen en zo zijn er nog een aantal zaken.

Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Hieronder hebben we voor u nog een handige checklist opgesteld, waar u bij verhuizen naar Belgie rekening mee dient te houden.

 • Woning zoeken
 • Gas en elektra laten aansluiten
 • Abonnement op tv en andere diensten regelen
 • Uitschrijven bij de Nederlandse gemeente
 • Adreswijziging doorgeven
 • Inschrijven bij de gemeente in België
 • Sociale zaken zoals zorgverzekering regelen
 • Openen van een Belgische bankrekening

Wonen in België en werken in Nederland

Veel Nederlanders wonen in het Belgische land, maar blijven werken in Nederland. De lage woningprijs is één van de zaken die Nederlanders aantrekt om daar te gaan wonen. U moet rekening houden dat er nu twee landen zijn die belasting kunnen heffen over uw inkomen. Gelukkig hebben beide landen afspraken gemaakt in een belastingverdrag en wordt er op basis van het verdrag vastgesteld aan welk land u belasting moet betalen over uw inkomen. Op de website van de Belastingdienst vindt u hier meer informatie over. Ook voor uw zorgverzekering, uitkering en pensioen kunnen er een aantal dingen veranderen. Op grensinfo.nl een website van de Rijksoverheid leest u hier meer over.

Kosten verhuizing naar België

Grootte van de woningVanaf kosten
1-persoons huishoudenVanaf €700,-
2-persoons huishoudenVanaf €1.100,-
3-persoons huishoudenVanaf €1.500,-
4 of meerpersoons huishoudenVanaf €2.300,-

* Let op: Dit zijn vanaf prijzen incl. btw. Vraag voor exacte prijzen, gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

Gaat u naar België verhuizen?

Schakel een professioneel verhuisbedrijf uit uw regio in voor een zorgeloze verhuizing!

Gratis offertes aanvragen

België en kinderbijslag

In Nederland ontvangt iedereen die een kind of kinderen heeft kinderbijslag. Wanneer u hier blijft werken houdt u de sociale zekerheden en dus ook de kinderbijslag. Dit verandert echter wanneer u ook in België gaat werken. U wordt dan sociaal verzekerd in dit land en ontvangt vanaf dat moment de Belgische kinderbijslag. U vraagt dit aan via het kinderbijslagfonds van uw werkgever of het Federaal agentschap voor de kinderbijslag (Famined). Als ambtenaar ontvangt u de bijslag van de Dienst voor de Bijzondere Socialezekerheidsstelsel of het Famined. Als zelfstandige kunt u zich aanmelden bij speciale fondsen.

Huren of kopen

Natuurlijk moet u ook op zoek gaan naar een nieuw huis. Hierbij heeft u de keuze om een huis te huren of te kopen. Maakt u gebruik van een Belgische makelaar? Dan is het verstandig om te vragen naar het erkenningsnummer van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, zodat u zeker weet dat u te maken heeft met een erkende makelaar. In tegenstelling tot Nederland is dit een beschermd beroep. De verkopende makelaar moet in bezit zijn van een mandaat. Een bewijs dat hij bevoegd is om het huis te verkopen. Ook huren is een mogelijkheid. Of u moet huren of kopen is afhankelijk van uw eigen keuze en situatie.

Auto meenemen naar België

Het is mogelijk om uw auto mee te nemen als u verhuist naar een ander land en een Nederlandse auto hebt. U moet wel uw auto registreren bij de douane en binnen 6 maanden laten verzekeren. Daarnaast moet u het voertuig laten inschrijven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (de DIV). Het is niet nodig om uw auto te laten keuren. Vanaf het moment van inschrijven moet u verkeersbelasting betalen. De hoogte is afhankelijk van het autotype. Een aantal steden in België hebben zogenaamde lage-emissiezones (LEZ). Bepaalde vervuilende voertuigen wordt niet toegelaten tot deze zones, controleer van tevoren of uw voertuig in deze zones mag rijden.

België en belastingen

Blijft u in Nederland werken? Dan moet u belasting aan Nederlandse belastingdienst betalen. Dit verandert wanneer u in België gaat wonen en werken. In dit geval krijgt u loon van een Belgische werkgever. Op dit loon wordt belasting ingehouden door uw werkgever. De hoogte is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Het bedrag dat de werkgever inhoudt wordt de bedrijfsvoorheffing genoemd. U kunt ook bepaalde kosten aftrekken van de belasting, bijvoorbeeld de kosten voor de aankoop van beroepsliteratuur. U leest meer over de belastingen op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Zijn diploma’s in België geldig?

Uw diploma’s zijn in de meeste gevallen gewoon geldig in België. Dit land heeft afspraken met de Nederlandse overheid en de diploma’s zijn onderling automatisch gelijkwaardig. U hoeft dus waarschijnlijk geen gelijkwaardigheidserkenning aan te vragen, dit is alleen nodig in zeer specifieke gevallen. Erkende diploma’s zijn die van de middelbare school, bachelor- en masterdiploma’s, getuigschriften hoger beroepsonderwijs en een doctoraal examen. Wel is het verstandig om te controleren of uw beroep beschermd is in het land, zoals artsen of advocaten. Dit noemen we een gereglementeerd beroep en dan moet u aan bepaalde eisen voldoen.

emigreren naar België

Voordelen verhuizen naar België

Volgens de Belgen zijn de frieten nog lekkerder dan de Nederlandse, maar uiteraard zijn er nog meer voordelen van het verhuizen. De belangrijkste voordelen van het verhuizen:

 • De huizen en de grondprijs zijn goedkoper.
 • Meer vrijheid en minder vergunningen nodig.
 • Lagere woonlasten zoals elektriciteit en water.

Nadelen van verhuizen naar België

Niet alles is beter bij onze zuiderburen, er zitten helaas ook nadelen aan het verhuizen naar België. De belangrijkst nadelen van emigreren naar België:

 • de belastingen zijn hoger dan de Nederlandse belastingen;
 • geen sociale zekerheid meer in Nederland;
 • er zijn twee culturen (Vlaamse en Waalse) en drie talen.
verhuizers

Waarom een verhuisbedrijf inschakelen

Voor het verhuizen is het verstandig om een verhuisbedrijf in te schakelen. Niet alleen hoeft u het zware werk niet meer te doen of tientallen dozen te sjouwen, alles wordt veilig voor u vervoerd.

Heeft u nog even een opslag nodig omdat u oude huis al is verkocht, maar u nog niet kunt verhuizen? Ook dit is vaak geen probleem. Met een verhuisbedrijf bent u verzekerd van vakkundig en veilig transport, wordt alles met een checklist afgewerkt en worden uw spullen snel in- en uitgepakt.

verhuisbedrijf

Offertes voor een internationale verhuizing vergelijken!

Gaat u het Bourgondische leven opzoeken en emigreren naar België? Schakel dan de hulp van een verhuisbedrijf in. Gebruik de handige checklist om te bekijken wat u nog moet regelen en vergeet niet om u uit te schrijven bij uw huidige gemeente. Na het verhuizen moet u zich inschrijven in uw nieuwe gemeente. Bespaar op de kosten van uw verhuizing door een aantal offertes van verhuisbedrijven te vergelijken. Vul het offerteformulier in en u ontvangt spoedig een aantal aanbiedingen. Vergelijk en kies eenvoudig het beste verhuisbedrijf voor uw stressvrije verhuizing!